søndag 12. desember 2010

Kulturmøte
I “Hjertets migrasjon” blir kulturmøtet norske innvandrere møter tatt opp. Via “Hjertets migrasjon” får vi se kulturmøtet i Norge fra en kvinnelig innvandrer fra Pakistan. Spørsmålet som problematiseres i denne teksten, er hvor mye vekt vi skal tillegge røttene våre. Teksten sier at vi ikke kan glemme hvor vi kommer fra, men vi må samtidig huske å se fremover. Filmen “Babel” tar opp kulturmøtet mellom forskjellige mennesker. Her ser vi kulturmøter fra mange forskjellige synspunkt. Ikke bare mellom folk fra forskjellige steder, men også mellom mennesker med en ulik bakgrunn, fra samme område. Et eksempel på dette er jenta fra Tokyo, som er døv. Spørsmål som problematiseres i “Babel” er for eksempel fordommer og det å stole på ukjente mennesker.

Forskjellene mellom talen “Hjertets migrasjon” og filmen “Babel”, er at “Babel” tar opp litt andre temaer enn talen til Shabana Rehman. En annen forskjell er at vi i filmen ser ulike hendelser fra ulike sider, mens i talen er det bare en side av saken som tas opp.

Virkemidlene Shabana Rehman bruker i talen sin for å få frem de ulike sidene ved kulturmøtet, er hennes sterke bilder. Hun bruker bilder man lett kan se for seg, og som gjør det hele enda mer personlig og treffende. Dette gjør at man får frem både den eldre generasjonen som prøver å gi barna sine et mer verdig liv en det de selv hadde, og barna som vokser opp i et land der de ikke har noen røtter, men der de er frie.
“Babel” ble regissert av Guillermo Arriaga. Virkemidlene han har brukt er de sterke kontrastene han presenterer. To verdener som er så nærme hverandre, er likevel totalt forskjellige. Vi kan se dette i filmen at bare timer over grensen til USA, finner vi fattige Mexico. Og stillheten i den døve jentas ører, mot støyen fra nattklubben. Andre virkemidler Inarritu har brukt er vendepunkt hvor forskjellene blir satt på spissen.

Verdien som står i fokus i talen til Shabana Rehman er friheten til hjertet. Andre verdier er at man skal være levende og leve sitt eget liv slik man ønsker det. Verdier i “Babel” er menneskeverd, og samarbeid på tvers av forskjeller. I “Hjertets migrasjon” er det forfatterens egne meninger som kommer frem. Dette ved egne erfaringer, tanker og ønsker. I filmen til Arriaga er det ikke nødvendigvis hans egne meninger som kommer frem. Det er ulike situasjoner som beskriver ulike kulturmøter. Meninger som evt. kommer frem er forskjellige sider av ulike situasjoner.

Shabana Rehmans tale virker reell og er også ekstremt aktuell i dagens Oslo. Det samme kan man ikke si for “Babel”, da dette er en film som tar for seg fiktive hendelser. Dette er allikevel hendelser som er fullt mulige, og deler av hendelsene skjer hver dag. For eksempel kulturmøtet på grensen mellom USA og Mexico. De fleste situasjonene er ikke særlig relevante i forhold til dagens Oslo, selv om temaene og verdiene som kommer frem treffer mange i dag, også mennesker i Oslo.

Det er mange muligheter ved kulturmøter, men med muligheter kommer også utfordringer. Mulighetene med kulturmøter er for eksempel muligheten til å lære noe nytt. Dette kan være matvaner, arkitektur og vitenskap. Ved kulturmøter og mangfold, får man muligheten til å se på ulike situasjoner med ulike tanker og blikk. Dette kan være spesielt lønnsomt i bedrifter, der nordmenn kanskje ser én løsning på en oppgave, mens en kineser kanskje ser en helt annen.  Derfor kan vi si at det finnes mange forskjellige muligheter ved kulturmøter.

Med muligheter kommer også ansvar og utfordringer. Utfordringer ved kulturmøter kan være fordommer og misforståelser. Dette er veldig vanlig, og kan for eksempel forårsakes ved å lære om den andres kultur og språk. Media spiller en stor rolle på folks meninger og oppfatninger. Andre utfordringer som kommer med kulturmøter er konflikter som kan oppstå hvis meningene til de to partene er altfor forskjellige. Ansvaret man har ved kulturmøter er at man må respektere den andre parten, og gi personen/personene en sjanse.


Det sies at media er den fjerde statsmakt i Norge. De kan ta opp og sette fokus på de sakene de vil. Dette kan føre til at man ikke alltid får sett saker fra alle sider. Media spiller en stor rolle på folks meninger og oppfatninger, enten det er bevisst eller ikke.


different-cultures































































Kilder: 
Hjertets migrasjon  av Shabana Rehman 2005
Babel skrevet av Guillermo Arriaga, regissert av Alejandro Gonzalez Inarritu i 2006
Bilde1: Pro-Cultural http://blog.rbseminary.org/2010/01/pro-cultural-or-counter-cultural-a-brief-theology-of-culture/ lastet ned: 12.12.10. Foto: ukjent.
Bilde2: Babel http://www.esmas.com/espectaculos/cine/peliculas/577468.html lastet ned: 9.12.10. Foto: UIP